Kedi İlanlarıSfenks Kedisi kategorisinde 15 ilan bulundu.

Sfenks Kedisi

  • Görünüm
İlan Başlığı Fiyat İlan Tarihi Adres

Sfenks Kedisi

Kedi türleri arasında sfenks kedisi, tüysüz olan özel bir kedidir. Sahiplerine bağlı ve fazla yakınlık gösteren bu kediler ilk olarak Kanada ve civarında ortaya çıkmıştır. Görüntüleri Mısır sfenkslerini andırdığı için bu şekilde adlandırılmışlardır. Ayrıca bu kedi türlerine tüysüz Kanada kedisi, Mısır kedisi veya sphynx kedisi de denilmektedir. Tüysüz bu kedi cinsi, büyük gözler ve ince kuyruğa sahiptir. Sert bir görüntüleri olsa da çok sıcakkanlı hayvanlardır.

Sfenks Kedisi Özellikleri

Öncelikle kedilerin fiziksel özelliklerinden bahsedelim. Kanada kökeninden gelen bu kedi cinsi, orta kedi ırklarına benzer bir vücut tipine sahiptir. Bu özellikleriyle eşine rastlanması zor olan bir cinstir. Sfenks kedilerin özellikleri arasında yer alan fiziksel özelliklerinden bahsedelim:

  • Sphynx kedisinin en önemli özelliklerinden birisi tüysüz olmalarıdır. Bazı sphynx kedilerinde kaş ve bıyığa rastlanabilmektedir.
  • Gözleri geniş olup üst köşeleri hafifçe eğimlidir.
  • Bu cins kedilerin gözleri her renkte olabilmektedir. Fakat en yaygın göz renkleri mavidir.
  • Kulak şekilleri bu cins kedilere karakteristik bir özellik katmaktadır. Kulakları geniş olup öne bakar şekilde durmaktadır.
  • Sphynx kedisinin en belirgin fiziksel özelliklerinden birisi kırışıklıklarıdır. Ağızlarının kenarlarından kulaklarının arasında ve omuzlarında derin kırışıklıklara sahip olabilmektedirler.
  • Bu kedilerin göbekleri sanki yemek yemiş gibi şiş görünümlüdür.
  • Diğer kedi cinslerine göre kıyaslandığında orta boyutlarda kedilerdir. Farklı renklerde ve cilt yapısında olabilecekleri gibi büyüklükleri de değişiklik göstermektedir.
  • Sphynx kedilerinin yaklaşık olarak ağırlıkları 3kg ile 5 kg arasında değişiklik göstermektedir.

Sphynx kedilerinin fiziksel özelliklerini anlattıktan sonra sıra karakteristik özelliklerinden bahsetmeye geldi. Sfenks kedilerin özellikleri arasında yer alan karakteristik özellikleri şunlardır:

  • Bu cins kediler uysal olup eğitimleri kolaydır.
  • Tüysüz Sfenks kedileri olarak da adlandırılan bu kediler oldukça enerjiktirler.
  • Sphynx kedileri mükemmel bir dengeye sahiptirler. Bu nedenle kapı ve rafların üzerinde rahatça gezinebilirler. Tırmanma konusunda çok yetenekli hayvanlardır.
  • Bu tüysüz kediler oyun oynamayı çok severler. Ev içerisinde sahipleri ile vakit geçirmeyi isterler.
  • Dışa dönük ve sosyal kedilerdir.
  • Sahiplerine çok bağlı olup her şeylerini sahipleriyle paylaşmayı isterler. Sahipleri eve geldiğinde onları kapıda karşılamayı severler.
  • Eve gelen misafirlerle bağ kurup onlara sadık davranırlar.
  • Yeni insanlarla ve hayvanlarla tanışmayı severler. Bunun yanında ortama neşe katmayı başarırlar.
  • Sphynx kedileri nazik bir karakterde olup etraflarındakilere seviyeli davranmasını bilirler. Diğer hayvanları incitmezler.
  • Bu kediler bakım ve ilgi istedikleri için iş hayatı yoğun kişiler tarafından sahiplenmeleri uygun olmayacaktır.

Tüysüz kanada kedileri olarak bahsi geçen bu kediler meraklı ve enerjiktirler. Bu sebeple ilgi görmezlerse odada yüksek yerlere çıkarlar. Ayrıca hızlı gezinmeye başlarlar. Bu haylazca davranışları sırf ilgi görmek için yaparlar.

Sfenks kedisi, psikologlar tarafından önerilen evcil hayvandır. Çünkü bir çeşit terapi kedileridir. Özellikle yalnız yaşayan insanlar bu cins kedi alabilirler. Böylece hayatlarını renklendirirler. Enerjik yapıları sayesinde insanlarla saatlerce oynayabilen ve gezebilen kedilerdir. Hiç kimseden ilgi görmese bile etrafta gezinerek öğrenme arzusu içinde yaşamlarını sürdürürler.

Sfenks Kedilerin Bakımı

Diğer kedilerde olduğu gibi bu kedilerin de düzenli bakıma ihtiyaçları vardır. Tüylerinin yok denecek kadar olması bakımlarının kolay olduğunu göstermez. Tüysüz Sfenks kedilerinin ciltlerinde oluşan yağlanmanın önlenmesi gerekmektedir. Bu sebeple düzenli olarak banyo yaptırılması önemlidir.

Bu tür kedilerin ciltlerinin doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gerekir. Kış aylarındaki soğuklara dayanıksız yapıdadırlar. Kışın bulundukları ortamı sıcak tutmaya özen göstermelisiniz. Tüysüz Sfenks kedilerinin günlük diş bakımları yapılmalıdır. Bu kedileri yavruyken dişlerinin fırçalanmasına alıştırabilirsiniz. Günlük bakımı reddeden bir kediyse haftada bir dişleri temizlenmelidir. Kedilerin tırnaklarının birkaç haftada bir kesilmesine özen göstermelisiniz.

Tüysüz Sfenks kedilerinin göz çevresinde, çapak veya akıntı gözlemlerseniz nemli ve yumuşak bir bez yardımıyla temizliği yapabilirsiniz. Sfenks kedilerin bakımı yapılırken sağ ve sol gözleri farklı bez kullanarak silmenizde fayda vardır. Bir gözde olan olası bir enfeksiyonu diğer göze taşımamak gerekir.

Bu tür kedilerin kulaklarının temizliğini ihmal etmemeniz iyi olacaktır. Eğer kulaklarının içi kirliyse, pamuk kullanarak temizliği yapabilirsiniz. Ayrıca yarım ölçü elma sirkesiyle karıştırılmış ılık su hazırlayabilirsiniz. Yumuşak bir bezi bu karışımla ıslatıp kedinin kulaklarını dikkatlice temizleyebilirsiniz. Kulak temizliğinde kulak çubuğu kullanmamaya özen gösterin. Bu cins kedilerin sağlıklı ve kaliteli yaşaması için düzenli olarak veterinere kontrol ettirmenizde fayda vardır. Özellikle hastalık ve hamilelik dönemlerinde uzman bir veterinerden destek almak önemlidir.

Sfenks Kedilerde Beslenme

Tüyleri olmayan bu kedilerin ısınmak için diğer kedilerden daha fazla kaloriye ihtiyaçları vardır. Sphynx kedileri mükemmel bir iştaha sahiptirler. Yedikleri onları tatmin edip enerji vermelidir. Sfenks kedilerde beslenme konusunu yavru ve yetişkinlerde beslenme olarak ayrı ayrı anlatalım:

Yavru Kedilerde Beslenme

Yavru kedilerde tamamlayıcı beslenme, günde bir defadan fazla olmamak üzere küçük dozlarla üç haftalıkken başlar. Yavru tüysüz Sfenks kedilerini doğal olarak beslemek istiyorsanız;

  • Haşlanmış yumurta sarısı,
  • Haşlanmış ya da dondurulmuş tavuk, hindi, dana eti,
  • Haşlanmış balık,
  • İyice haşlanmış pirinç lapası ve karabuğday,
  • Meyveler, yeşillikler ve sebzeler verebilirsiniz.

Aktif yavru kediler üç aya kadar günde altı kez beslenmelidir. Altı aylık olan bir kedi yavaş yavaş yetişkin gibi beslenmeye başlanmalıdır.

Tüysüz yavru kedilere önereceğimiz mamalar aşağıdaki gibidir:

  • 4 aya kadar olan yavru kediler için köpük olan Royal Canin Babycat Instinctive’dir.
  • 4 ile 12 aylık yavru kediler için kuru mama olan Royal Canin Kitten’dır.
  • Yavru kediler için tavuklu konserve mama olan Purina Pro Plan Junior Chichen’dır.
  • Yavru kediler için ton balıklı kuru mama olan Hills Cat Science Plan Kitten Tuna’dır.

Yetişkin Kedilerde Beslenme

Tüysüz yetişkin kediniz için beslenme hazırlarken vücudunun ve sağlığının özelliklerine dikkat etmelisiniz. Sfenks kedilerde beslenme konusunda bir yetişkin kedinin günlük beslenmesi aşağıdaki gibi olabilir:

  • Dondurulmuş hindi eti ya da sığır eti günde 40 gr verilebilir.
  • Haftada 3 veya 4 kez derisiz haşlanmış tavuk ya da kemiksiz haşlanmış balık tüketebilir.
  • Haftada 2 veya 3 kez karaciğer hariç haşlanmış ya da dondurulmuş tavuk sakatatı yedirilebilir. Ayrıca çiğ veya haşlanmış sebze, ot veya meyve verilebilir.
  • Eczane bira mayası haftada 3 veya 4 kez verilebilir.
  • Haftada 2 veya 3 kez pirinç, karabuğday ve buğulanmış yulaf ezmesi yedirilebilir.
  • Haftada bir peynir ve tavuk sarısı kediye verilebilir.

Tüysüz kedileri, kaliteli ve sağlıklı beslerken herhangi bir ek besinle ilgili endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Bu cins kediler mama ve doğal gıdalarla ihtiyaç duydukları tüm besinleri alacaklardır. Fakat sadece doğal yollarla beslenen bir kediyse, vitamin ve mineral takviyesi gerekecektir. Veterineriniz bu konuda size yardımcı olacaktır. Verilen takviyelerin bileşenleri ve dozajları veteriner tarafından ayarlanacaktır.

İnsanlarla birlikte dairelerde yaşayan sphynx kedileri için en iyi beslenme seçeneği mamalardır. Tüysüz kediye yedireceğiniz mamalar kuru veya ıslak olabilir. Kedinizi bebeklikten itibaren mamayla besliyorsanız, zamanla markasını değiştirmemekte fayda vardır. Mamalar kedinizin yaşına, kilosuna ve cinsiyetine göre alınmalıdır. Kısırlaştırılmış kediler için alınacak mamaları veterinere sormak gerekir. Sfenks kedilerde beslenme için birinci sınıf mamalar tercih edilmelidir. Bu cins hayvanların sindirim sistemleri ve bünyeleri hassastır. Sağlıklarını korumak için kaliteli ve düzenli beslenmeleri şarttır. Piyasada yer alan Pronatura, Acana ve Royal Canin gibi markaları tercih etmeniz iyi olacaktır.

Sfenks Kedilerde Eğitim

Tüm kedi türleri tuvalet eğitimini kolaylıkla kavramaktadırlar. Çünkü annelerinden ilk 6 veya 7 haftalıkken tuvalet eğitimi alırlar. Bu sebeple evinizde bakımını üstleneceğiniz kedinizi tuvalet eğitimine alıştırmak kolaydır.

Tüysüz Sfenks kedileri olan sphynx kedileri uysal bir yapıya sahiptirler. Bu sebeple her türlü eğitimi zorlanmadan verebilirsiniz. Sphynx kedinize tuvalet eğitimi vermek için banyoya kedi kumu dolu kap yerleştirmeniz gerekir. Daha sonra birkaç alıştırma ile kedinize tuvaletini yapacağı yeri göstermeniz yeterlidir. Bu cins kediler yüksek kavrama zekâsına sahip oldukları için sfenks kedilerde eğitim kolaydır. Kısa sürede tuvalet eğitimini başarıyla tamamlayacaklardır.

Sphynx kedileri tüysüz oldukları için daha fazla bakıma muhtaçtır. Onları soğuklarda ısıtacak tüyleri olmadığı için soğuk havalar, bu cins kediler için zorlayıcı olacaktır. Aşırı soğuk veya sıcak havalarda tüysüz kedilerin cildi kuruyup yaralanmalar olabilir. Bu nedenle kediye krem ya da vücut yağı sürmek gerekir. Kedinin bu işleme alışması için eğitim verilmelidir. Yoksa kedi krem veya losyon sürülmesine izin vermeyecektir. Bu bakımı kediye alıştırmak için birkaç kez deneme yapmak yeterli olacaktır. Böylece kedi vücuduna krem sürülmesine izin verecektir.

Sevecen ve nazikçe yaklaştığınız tüysüz kediye tüm bakım eğitimini verebilirsiniz. Hatta kedi bu bakımlara o kadar alışır ki siz unuttuğunuzda hatırlatma yapacaktır. Sphynx kedinizi diş temizleme, banyo yaptırma, tırnak kesme ve törpüleme işlemlerine bakım eğitimi vererek alıştırabilirsiniz.

Tüysüz Sfenks kedileri eğitim açısından köpeklere benzemektedirler. Yaşadıkları insanlarla çok kuvvetli bağ kurmaktadırlar. Sphynx kedileri, evde çocuklar varsa onlarla sıkı bağ kurup oyun oynamak isterler. Beraber yaşadıkları ailenin her bir bireyini iyice dinleyip öğrenmelerini sürdürürler. Bu cins kediler oldukça oyuncu bir karaktere sahiptirler. Sfenks kedilerde eğitim sağlanırsa, getir götür oyunlarını çok güzel oynarlar. Tüysüz Sfenks kedileri diğer evcil hayvanlarla arkadaş olurlar. Arkadaş oldukları hayvanları eğlendirirler. Tek başlarına kaldıklarında ise yaramazlık yapmayı severler.

Sfenks Kedilerin Bakımı Kolay Mı?

Tüysüz Sfenks kedilerinin bakımları özen istemektedir. Bu tür kedilerin tüyleri olmasa da taranma ihtiyacı duymaktadırlar. Bu sebeple belli aralıklarla kedileri taramayı ihmal etmeyin. Banyodan sonra nemlendirici kullanmayı unutmayın. Ayrıca bu kedilerinin dişleri fırçalanmalıdır.

Sfenks Nasıl Bir Kedidir?

Kökeni Sfenks olan Sphynx kedileri tüysüz olan kedi cinsidir. Sert bir yüzü ve kırışık bir cilde sahiptir. Fakat karakter olarak uysal ve sahibine bağlı hayvanlardır. Kolay eğitilebilen ve oyuncu kedilerdir. İlgiyi çekmeyi seven enerjik hayvanlardır.

Sfenks Ne Kadar Yaşar?

Her canlının olduğu gibi sphynx kedilerinin de belirli ömürleri vardır. Bu kedilerin yaklaşık ömürleri 9 ile 10 yıldır. Sphynx kedilerine iyi bakıldığı takdirde bu süre 14 ile 15 yıla kadar çıkmaktadır.

Orijinal Sfenks Nasıl Anlaşılır?

Orijinal bir sphynx kedisi tüysüz ve kırışık bir deriye sahiptir. Gözleri geniş olup yukarıdan eğimlidir. Kulakları öne bakar şekilde ve geniştir. Zekâları oldukça yüksektir. İlgiyi ve oyunu severler.

Sfenks Ev Yaşamına Uygun Mudur?

Sphynx kedileri, tüysüz oldukları için dış koşullara karşı dayanıksızdır. Bu cins kedilerin evde yaşaması gerekir. Ayrıca özel bakıma ihtiyaçları vardır. Nazik ve seviyeli davranışları olduğu için insanlarla yaşamaları uygundur.

Sfenks Tüy Döker Mi?

Genetik özellikleri nedeniyle tüysüz olan bu kedilerin tüy dökme sorunları yoktur. Bu kediler yumuşak bir fırça ile düzenli şekilde taranmalıdırlar. Böylece sfenks kedisi vücudundaki yağ, dengeli şekilde derisinde dağılacaktır.

Evcilmarketim.com
Patibultr