Köpek İlanlarıAlabay kategorisinde 8 ilan bulundu.

Alabay

  • Görünüm
İlan Başlığı Fiyat İlan Tarihi Adres

Alabay (Alabai)

Doğal köpek ırklarından birisi olan Alabay (Alabai); Kangal gibi bazı çoban köpeği türlerinin atasıdır. Türkmen Çoban Köpeği ve Orta Asya Çoban Köpeği gibi isimlerle anılır. Yetişme ortamına uyumları nedeniyle dayanıklı bir yapıya sahip olan Alabay köpek ırkıyla ilgili merak edilen ayrıntıları sunduğumuz yazımıza başlıyoruz.

Alabay Özellikleri

Sevgili dostlarımızdan birisi olan ve sevimliliğiyle ünlenen Alabay köpekleri, fiziksel ve karakter özellikleriyle merak konusudur. Genetik açıdan güçlü bir yapıya sahip olan ve uzun yürüyüşler için yol arkadaşlığı yapan Alabay köpeklerinin ortalama ağırlığı dişilerde 70 ve 100 kilo arasındadır. Erkeklerde 110 ve 150 kilo arasında değişkenlik gösterir.

Türkistan menşeili bir köpek cinsi olan Alabaylar genellikle beyaz yumuk yumuk tüyleri ile bilinir. Ortalama yaşam süresi 12 ve 15 yıl arasında değişir. Gözü pek ve bağımsız bir karaktere sahip olan Alabay’ın çoban köpeği özelliğinden dolayı sahibini korumaya meyilli ve dikkatli bir tür olduğunu söylemek mümkündür. Bekçi köpeği ve çoban köpeği olarak bilinen güçlü türlerden birisi olan Alabaylar; sahiplendikleri mevcut bölgeyi korumaya odaklıdırlar. Bu nedenle koruma içgüdüsüyle hayvanlara yaklaşabilecekleri gibi tehdit olarak algıladıklarına karşı saldırgan olabilirler.

Liderlik özellikleri, farklı köpekleri istememelerine sebep olabilir. Hareket ihtiyacı olan Alabay türü köpekler; eğitim aşamasında profesyonel bir sürece ihtiyaç duyabilir. Cesur davranışları ve atak karakteriyle adından söz ettiren bu tür; ilk defa köpek sahiplenecekler için dışarıya olan alışkanlığı nedeniyle zorlayıcı olabilir. Yine de güçlü bir evcil arkadaş olarak oldukça sahiplenici ve sevecendir. Bakımı nazaran kolay olmakla birlikte heybetli ve kendine has yapısı ile bilinir. Görüntü itibarıyla Sivas Kangalı’nı andırır. Genelde Sivas Kangalı’ndan daha iridir ve bu tür oldukça eski bir geçmişe sahiptir.

Havlama özelliği bulunan Alabay köpeklerinin bu bakımdan apartman yaşamına uygun olmadığı ifade edilebilir. Toprağı kazmayı seven oyuncu ve yaramaz bir yapıya sahiptir. Günümüzde Özbekistan başta olmak üzere Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan gibi ülkelerde yaygın olarak bulunan ve çoban köpeği olarak yetiştirilen sevimli olduğu kadar güçlü bir köpek türüdür.

Bu coğrafyalarda yaygın olmakla birlikte dünyanın diğer bölgelerinden çok fazla bulunan bir köpek cinsi değildir. Ancak önemli özellikleri ve sevimli yapıları nedeniyle dünyanın pek çok bölgesinden talep görür. Hayvanlar arasında ve normal karakter yapısı itibariyle dominant bir canlıdır. Emanet edilen hayvanlara iyi davranmak ile rekabet konusunda üstünlük sağlamaya yatkındır.

Dengeli hareket etmeyi seven ve kendisinden emin karakteri ile öne çıkan Alabay cinsi köpekler yaşam koşullarının zor olduğu durumlarda 10 yıl kadar yaşarken iyi bakılması halinde ve uygun koşullarda ortalama 14 yıla kadar yaşarlar.

Alabay köpek türü, milattan önce 3000 senesine kadar dayanan tarihi ile ve atak yapısı ile bilinir. Genelde beyaz rengi ile öne çıkmakla beraber gri, siyah ve kaplan deseni gibi farklı postlara sahip olabilir. Büyük düşük kulakları ve geniş ağız yapısıyla oldukça şirindir. Büyük patileri ve sık yapıya sahip kürkü ile bilinir. Yüksek enerji yapısı ve zekiliğiyle ünlenmiştir.

Özellikle tüy dökme aralığının daha yoğun olarak görüldüğü bahar dönemlerinde sık fırçalanmasına dikkat etmek rahatlamaları bakımından önerilir. Sosyalleşmeleri önemli olan Alabay dostlarımız, lider özellikler göstermekle birlikte yemek yerken sinirlenebileceği için bu süreçte yanına yaklaşılması önerilmez.

Alabay Köpeklerde Bakım ve Beslenme

Köpekler ev ortamına ve dış yaşama alışkın türler olarak ayrılabilir. Ancak hangi yapıya sahip olursa olsun dışarıyla bağlantı kurması gereken hayvanlardır. Yaratılışları itibariyle hareketlidirler. Tüm bu özellikler Alabay cinsi için de geçerlidir. Alabay köpeklerin bakımı açısında dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi düzenli egzersizdir.

Her gün en az yarım saat yürüyüşe çıkarılması gerekir. Diş fırçalama ve banyo gibi bakımlarının her ay yapılması önemlidir. Ayrıca tüylerinin sağlıklı olması için haftada bir defa fırçalanması tavsiye edilebilir.

Yatkınlığı nedeniyle kilo alımına veteriner hekim kontrolünde dikkat edilmelidir ve ihtiyaç duyduğu vitamin desteğini sağlayan beslenme düzeni belirlenmelidir. Sahibine bağlılık duygusu yüksek olan Alabayların sahibi ile bağlarının güçlü olması için sevgi dolu ve doğru bir eğitim verilmesi önem arz eder.

Alabay ırkının beslenmesinde bazı vitamin desteklerine ihtiyaç duyulur. Veteriner hekim kontrolünde, A, D, E vitaminleri ve protein gibi içeriklere sahip kuru mama tercih edilebilir. Dişlerde tartar oluşumunu engelleyen ve orta iriliğe sahip mama seçimi yapılmalıdır.

Çoban köpeğinin içgüdülerine sahip olan Alabaylar, özgürlük seven bir yapıya sahiptir. Fiziksel özellikleri itibariyle dar bir yaşam alanı uygun olmayacaktır. Özellikle bahçeli ve rahat hareket edebileceği bir ev ortamı ideal olacaktır.

Her köpek türünde olduğu gibi aşılarının doğru şekilde ve zamanında yapılması çok önemlidir. Tüy bakımı ve tırnak bakımı ile ağız diş sağlığı da yaşamlarının sağlıklı ve uzun olması açısından gereklidir.

Alabay Köpeklerde Eğitim

Ailesine ve sevdiklerine bağlılık duygusu oldukça güçlü olan Alabay türü, zeki köpek türlerinden birisi olarak eğitime yatkındır. Sahibi ile vakit geçirmeyi çok seven ve vefalı bir yapıya sahip olan dostlarımızın diğer hayvan türleri ile anlaşma oranı yüksektir. Büyük bir yapıya sahip olmaları nedeniyle küçük çocuklara istemsiz zarar verme ihtimalleri yüzünden yalnız bırakılmamalıdır. Ancak bunun dışında doğru ve iyi eğitim aldıkları takdirde çocuklarla da iyi anlaşırlar. Her köpek türünde olduğu gibi Alabay türü köpeklerin eğitimi de aynı derecede önemlidir.

Tanımadığı kişilere karşı her zaman dikkatli bir yaklaşım sergileyen Alabay cinsi, belli eğitimlerle en iyi dostunuz olmaya adaydır. Özgürlüğe düşkün yapılarına uygun bir eğitim verilmesi için başarıyı arttırıcı ödül yönteminin kullanımı uygun olacaktır.

İstenilen herhangi bir davranışı gerçekleştiren Alabay cinsi köpeği ödüllendirme sistemini uygulamak faydalı bir eğitim yöntemidir. Bahar geldiğinde normalden fazla tüy dökebilen Alabay köpek türünün kısa ve uzun tüy yapısına sahip olması olasıdır.

Zeki karakteri ile eğitime açık olmakla birlikte bağımsız yapısına uygun şekilde eğitim verilmelidir. Oldukça korumacı olan Alabay köpek cinslerinde, çevreyle iletişimin doğru kurulabilmesi için olumlu ve sevgi ile yaklaşılan bir eğitim süreci şarttır.

Alabay Fiyatları 2023

Orta Asya’nın göz bebeği çoban köpeği türlerinden birisi olan ve birçok alt türün atası sayılan Alabay; oldukça talep gören bir çoban köpeğidir. Özellikle çoban köpeği olarak Asya bozkırlarında sıklıkla tercih edilir. Kendisine sevgi ile bağlı bir ailesi olduğu takdirde mutlu bir yaşam sürebilen Alabaylar; yavrulama ile sahiplenme dışında satın alınmaktadır. Yavru Alabay ortalamasının 8.000 TL ile 10.000 TL aralığında olduğu bilinse de farklılık gösterebilir. Yavruluk döneminde eğitilmesi karakterinin oturmasında oldukça önemli olan Alabayların genellikle bu süreçte sahiplenildiği ve alınmasına özen gösterildiği biliniyor.

Yavru Alabay

Yavru Alabaylar, sevimliliği ile göz dolduran şirin mi şirin köpeklerdir. Genellikle bakım ve beslenmesinde özel bir zorluk olmamakla birlikte yavruluk döneminde daha fazla özene ihtiyaç duyabilirler. Ayrıca eğitim konusunda mutlaka yavruluktan başlanacak bir süreç gerekir. Vefakâr ve arkadaşına sıkı sıkıya bağlı olan Alabay; yapı olarak yabancılara karşı mesafelidir.

Bu nedenle küçüklükten itibaren zorlayıcı olmayan ve olumlu yaklaşılan bir eğitim gereklidir. Ailesi ile birlikte olmayı çok önemseyen Alabayların özellikle yavruluk döneminde ve ilerleyen süreçlerde uzun süreli yalnız bırakılmaması tavsiye edilebilir.

Safkan bir ırk olarak bilinen Alabay, sağlıklı bir yavrulama döneminde 7 ve 10 arasında yavru dünyaya getirebilir. Yavru sayısının değişikliği sağlık durumuna ve bakım şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Uyku ihtiyacı söz konusu olduğunda diğer türlerde olduğu gibi yavru Alabay köpeklerinin daha fazla uykuya ihtiyaç duyduğu bilinmektedir.

Yavruların ortalama uyku ihtiyacı günde 16 saattir. Yetişkinler yaklaşık olarak günde 12 saat uyurlar. 7 yaş ve üzerindeki Alabay köpeklerinde ortalama uyku süresi günlük 14 saat civarındadır. Bağımsız yapıya sahip Alabay türlerinin neredeyse tüm hayvanlarda olduğu gibi kafes gibi ortamlarda barındırılması asla uygun değildir. Özellikle dar alanlara karşı duyarlı olan Alabaylar, yuvada beslendiği takdirde yuvasının geniş olması önerilir. Lider karakteri ile öne çıkan Alabay türü, cesur bir yapıya sahiptir ve atik davranışlarıyla dikkat çeker.

Tehdit karşısında tetiktedir ve tüm bu karakterleri yavruluk döneminden itibaren fark edilebilir. Yetişkinlerde olduğu gibi yavruluk döneminde de bağımsızlığına düşkün bir yapı sergileyen Alabayların dar ve kapalı apartman gibi alanlarda bakımı karakterine çok uygun değildir. Ancak bahçeli bir ev yaşam alanları için ideal olacaktır. Yavruluk döneminden özellikle dış şartlara karşı daha korumacı davranmak faydalıdır. Bunun dışında genellikle sağlıklı ve sağlam yapıya sahip bir tür olarak bilinir.

Alabay tüy döker mi?

Normal zamanda çok tüy dökme sorunu olmayan Alabay cinsi, yalnızca senede bir dönem yoğun tüy döker. Bu dönem genelde bahar aylarına denk gelir.

Alabay köpeklerin bakımı kolay mı?

Çoban köpeği olarak yetiştirilen bu köpek cinsinin bakımı zor değildir. Ancak uygun yaşam koşullarının tesis edilmesi ve iyi bir eğitim gerekir.

Alabay ne kadar yaşar?

Ortalama 12 ve 14 yıl yaşam aralığı olan Alabay köpeklerin bakımı bu sürece etki eder.

Alabay evde beslenir mi?

Bahçeli ev koşullarında bakımı uygun olan Alabay cinsi köpekler, apartman yaşamına uyum sağlamakta güçlük çekebilir.

Alabay ne kadar büyür?

Genelde iri bir köpek cinsi olarak bilinen Alabay; uzun boylu olmasının yanı sıra, 100 ve 150 kiloya kadar erişebilir.

Evcilmarketim.com
Patibultr